Τα εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το πρωί από τον Δήμαρχο Σιθωνίας κ. Ιωάννη Τζίτζιο.
«Όλοι εμείς που έχουμε ρίζες σε αυτόν τον όμορφο τόπο με τις πλούσιες παραδόσεις και τη μακρόχρονη ιστορία, είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νικήτης είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που περικλείει την τοπική μας ιστορία και θα αποτελεί κύτταρο πολιτισμού και προβληματισμού για το μέλλον. Είναι ένας χώρος μνήμης και αυτογνωσίας και μια δυνατότητα διαφορετικής ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ.Τζίτζιος.
Το έργο, που ο προϋπολογισμός του έφθασε το 1 εκατομμύριο ευρώ, υλοποιήθηκε το 2014 με την υποστήριξη του Δήμου Σιθωνίας και τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013, Άξονας 4, Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER της ΟΤΔ «Εφαρμογή της Προσέγγισης LEADER στο Νομό Χαλκιδικής».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς, ο π. υπουργός, Χρήστος Πάχτας, ο πρόεδρος της ΑΝΕΤΧΑ, Γιώργος Πασαλής, ο περιφερειακός σύμβουλος, Στέλιος Βαλιάνος, η δημοτική σύμβουλος Κασσάνδρας, Μαρία Παπαδημητρίου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Στο τέλος της εκδήλωσης η Δημοτική Κοινότητα Νικήτης, διά του προέδρου της Τριαντάφυλλου Γιοβανέκου, απένειμε τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχο Σιθωνίας κ. Ιωάννη Τζίτζιο.
Αποστολή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης είναι να μελετά, να ερμηνεύει και να παρουσιάζει σε όλους την ιστορία και τον πολιτισμό της Νικήτης τον 19ο και τον 20ο αιώνα.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης στεγάζεται στο πέτρινο σχολείο του παλιού οικισμού. Το σχολείο χτίστηκε το 1870 και αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Η αποκατάσταση και μετατροπή του σχολείου σε μουσείο στηρίχθηκε σε ειδικές μελέτες (μουσειολογική – μουσειογραφική και ειδική αρχιτεκτονική μελέτη), σε επιτόπια και βιβλιογραφική έρευνα και μελέτη των συλλογών. Η λαογραφική συλλογή περιλαμβάνει 1500 περίπου αντικείμενα, δωρεές των κατοίκων της Νικήτης στον Νικητιανό φιλόλογο Δημήτριο Δημαρά, τα τελευταία 20 χρόνια. Για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης, η συλλογή εμπλουτίσθηκε με νέες δωρεές και ιστορικά τεκμήρια.
Περισσότερα από 500 αντικείμενα σε οργανική σχέση με αρχειακό υλικό, σύγχρονη φωτογραφική απεικόνιση, προφορικές μαρτυρίες και κινηματογραφική αφήγηση γίνονται τα μέσα, για να αναδειχθούν ποικίλες ιστορίες για τον οικισμό και τη ζωή των ανθρώπων της Νικήτης.
Ακολουθώντας την αφηγηματική πορεία της έκθεσης, ο επισκέπτης μαθαίνει για την οικιστική εξέλιξη του χωριού και ανακαλύπτει διάφορες εκφάνσεις της ιστορίας και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της Νικήτης και των γύρω περιοχών.